Boekennieuws van Donna

The Book of Men, What Now, Adam? Over de crisis in het man-zijn als een mogelijkheid voor zelfontdekking. Het ‘Boek van Mannen’  van Osho heeft een facelift ondergaan en is nu in 2 kleuren verkrijgbaar.
In deze tijd van het WK voetbal zou je bijna gaan denken dat mannen alleen passie voor voetbal hebben en ook dat voetbal alleen een zaak van mannen is waarvoor geen enkele vrouw interesse heeft. Verder zien we uitingen bij voetballers als elkaar intens omhelzen, huilen en elkaar troosten die in het gangbare dagelijkse leven niet of nauwelijks getoond worden. En de media bevestigen de diverse aspecten van dit beeld compleet.


Osho geeft in ‘The Book of Men’ aan dat de man een volledig nieuwe psychologie nodig heeft om zichzelf te begrijpen. De gangbare psychologie biedt niet meer dan een aantal variaties op het bekende beeld van het ‘man zijn’. Osho wijst op ‘getuige zijn’ als de sleutel hierbij:
‘Slechts één ding is genoeg; getuige zijn is een belangrijke sleutel, een loper. Die opent alle sloten van het bestaan. ‘Getuige zijn’ betekent dat je van moment tot moment leeft, alert, bewust van jezelf en bewust van alles wat er om je heen gebeurt, met een respons die van moment tot moment plaats vindt. Je bent als een spiegel.’