Bewust eten en drinken

We eten heel onbewust, automatisch, als een robot. Als je de smaak niet echt proeft, ben je je alleen maar aan het volstoppen. Eet langzaam en wees je bewust van de smaak. Wees niet alleen bezig dingen op te slokken. Proef ze zonder haast en wordt één met de smaak. Als je zoetheid proeft, word zelf zoetheid. En dan voel je het over je hele lichaam – niet alleen in de mond, niet alleen op je tong, het verspreidt zich in rimpelingen en kan over het hele lichaam worden gevoeld.
Wat je ook eet, proef de smaak en word de smaak. Zonder smaak worden je zintuigen verdoofd. Ze zullen steeds minder gevoelig worden. En met minder gevoeligheid zul je je lichaam niet kunnen voelen, zul je je gevoelens niet kunnen voelen. Dan blijf je in je hoofd zitten.

Als je water drinkt, voel de koelte ervan. Sluit je ogen, drink langzaam en proef het. Voel de koelte en voel dat je die koelte bent geworden, want de koelte van het water wordt aan je overgedragen, het wordt deel van je lichaam. Je mond raakt het aan, je tong raakt het aan en de koelte wordt overgedragen. Sta toe dat het met je hele lichaam gebeurt. Sta toe dat de rimpelingen zich verspreiden en je zult de koelte over je hele lichaam voelen. Op deze manier kan je gevoeligheid groeien en zul je je meer levend en vervuld voelen.
 
Uit Osho: The Book of Secrets.

Afbeelding van Jake Anderson – Pixabay.